Med solceller sänker du lantbrukets driftskostnader och ökar användandet av förnybar energi.
Fri rådgivningMed solceller för lantbruk sänker du dina driftskostnader genom att kapa energitoppar och minska mängden köpt el.
Överskott av el säljs automatiskt till din elhandlare och genererar därmed en passiv intäkt.
Lantbruk har ofta stora takytor, vilket ger optimala förutsättningar för att installera solpaneler.
När du kontaktar oss bokar vi in en kostnadsfri konsultation. Vi inspekterar din fastighet och går igenom dina behov och förutsättningar. Därefter ritar vi upp en individuellt anpassad solcellslösning för ditt lantbruk, antingen på tak eller för markanläggning.
Kontakta ossInstallerad effekt 14 kW
Lantbruk med verkstad i Gyttorp
Installerad effekt 48 kW
Installerad effekt 19,2 kW
Genom att använda egenproducerad el slipper du helt eller delvis köpa in el, vilket sänker dina elkostnader. Det är alltid som mest lönsamt att nyttja elen själv, men om du producerar mer än du förbrukar kan du sälja tillbaka överskottselen till elnätet och få en passiv intäkt.
Solceller kräver i princip inget underhåll, vilket gör att deras driftskostnader håller sig låga även över tid. Genom att vara mer eller mindre självförsörjande får lantbruket även ett skydd mot kraftiga elprisökningar.
Energiproduktionen i solpaneler bygger på att solens strålar når solcellerna. Direkt solinstrålning ger därför allra bäst effekt, men även indirekt instrålning vid mulet väder genererar el, om än i mindre utsträckning.
Solceller är känsliga för skugga, så det bästa är att placera anläggningen så skuggfritt som möjligt. Detta är oftast inget större problem för lantbruk, eftersom det i regel finns både stora tak- och markytor att välja mellan.
Solcellerna producerar el även när de är täckta av mindre mängder damm, smuts, snö och pollen, men precis som vid mulet väder eller olika typer av skuggningar minskar effekten. Ofta räcker däremot regnvatten gott och väl för att hålla solcellerna rena. Du behöver sällan rengöra dem mekaniskt.
Nej, det finns inga särskilda regler för installation av solceller på lantbruk.
För att ta reda på hur mycket solceller ni behöver måste ni först och främst veta hur lantbrukets årliga energiförbrukning ser ut. Börja därför med att räkna ut den årliga energiförbrukningen i kilowattimmar (kWh).
En solcellsanläggning producerar 100–170 kWh per kvadratmeter och år. För att räkna ut hur mycket energi din framtida solcellsanläggning kan generera, multiplicera er tillgängliga takyta med den genomsnittliga produktionen per kvadratmeter.
Dela sedan den beräknade elproduktionen från solcellerna med lantbrukets årliga energiförbrukning för att ta reda på hur stor andel av energibehovet ni kan täcka med den mängden solpaneler.
Nej, installation av solceller på lantbruk är oftast bygglovsbefriat, förutsatt att:
För bästa effekt ska taket eller markområdet vara så skuggfritt som möjligt. Vid takinstallationer ska taket gärna ha en lutning på 30–45 grader. Ju större tillgänglig takyta, desto större anläggning kan du installera.
Ja, ni kan sälja överskottsenergi. Överskottselen går automatiskt ut på elnätet via elmätaren. Den säljs automatiskt till det elhandelsbolag som ni har tecknat avtal med. Detta behöver inte vara densamma som nätägaren.
Utöver det kan företaget få en skattereduktion med 60 öre per kilowattimme. Även detta sköts automatiskt genom nätägaren.
Just nu finns det inga stöd eller bidrag att söka för investeringen av solceller för lantbruk.
Lantbruk kan få en skattereduktion med 60 öre per kWh vid försäljningen av överskottsel, förutsatt att ni är en så kallad mikroproducent. För att vara mikroproducent måste lantbruket ha en timmätare samt att säkringen inte får vara större än 63 ampere. Har du en solcellsanläggning med upp till 100 ampere säkring får företaget skattereduktion på eventuellt överskott, men för att få full skattereduktion måste företaget köpa lika mycket el som det säljer.
Företaget kan maximalt få 18 000 kronor i skattereduktion per år.
En komplett solcellsanläggning för lantbruk hos oss består av följande komponenter:
Solceller är förhållandevis diskreta, särskilt i helsvart utförande på svart tak. Huruvida de påverkar det estetiska värdet är därför endast en smaksak. Solceller är ett sätt att modernisera lantbruket och verksamheten, utan att på något sätt förlora dess kulturella värde.
Med solceller sänker du lantbrukets energikostnader under en lång tid framöver – solceller har livslängd på 25–30 år. Beroende på solcellernas effekt och de rådande elpriserna tjänar du in investeringen på 7–10 år genom rena besparingar. Därefter är all el de producerar i stort sett kostnadsfri.
Det nordiska klimatet passar faktiskt särskilt bra för solceller – det är sällan extremt höga temperaturer och sommarhalvåret bjuder på långa dagar med goda chanser till solinstrålning. Alla solpaneler vi erbjuder är redan anpassade för Sveriges klimat, så det är inget du behöver fundera på!
Solceller ökar fastighetsvärdet för lantbruket.
I regel behövs inga försäkringar utöver en fastighetsförsäkring, men kontakta gärna ditt försäkringsbolag för att se vad som gäller för just dem. Vi installerar alltid enligt Länsförsäkringars koncept ”Säker Gård” när vi gör solcellsinstallationer på lantbruk.
Ja, ni kan utöka solcellsanläggningen i takt med att lantbrukets energibehov växer.
Solceller för lantbruk har väldigt lång livslängd och normalt ges 25 års effektgaranti för solpanelerna. Den totala livslängden är däremot längre än så. Eftersom en solcellsanläggning inte har några rörliga delar kräver den minimalt med underhåll. Det som främst kan orsaka underhållsbehov är fel på växelriktare eller rena installations- eller produktionsfel på solcellerna.
Solpaneler som är placerade i vinkel på minst 5% påverkas endast i liten utsträckning av nedsmutsning. Normalt är de självrengörande genom nederbörden i Sverige. Om anläggningen är placerad platt på ett tak så ökar risken för att det samlas smuts, löv eller annat på solpanelerna. Detta kan borstas bort men tänk på att inte använda skyffel eller andra vassa verktyg som kan repa solpanelerna. Du ska heller aldrig gå på solpanelerna då mikrosprickor kan uppkomma. Dessa försämrar produktionen av solel.
För större anläggningar rekommenderas en visuell genomgång och tillsyn per år, där anläggningens alla delar gås igenom.
Våra installatörer har rätt utbildningar och bred erfarenhet av installation av solcellsanläggning. Vi har egen el-behörighet och certifikat såsom IP06, ställningsmontage, höghöjdsutbildning, höga lyft, heta arbeten med mera.
Livslängden för solpaneler är mellan 20-30 år och livslängden för växelriktare är 10-15 år.
Genom att använda egenproducerad solenergi till att driva hela eller delar av lantbruket minskar mängden el som kommer från icke-förnybara källor. Det gör att lantbrukets koldioxidutsläpp och generella miljöpåverkan minskar. Att aktivt ta ställning i miljöfrågor kan dessutom stärka lantbrukets profil.
Vi hjälper dig att hitta den bästa lösningen anpassad för ditt hus och dina behov!
Kontakta oss så tar vi fram en komplett offert och lösning, helt utan kostnad. Lösningen är anpassad efter ditt hus och dina behov. Vi utgår från hur mycket solenergi ditt tak kan producera och hur både din nuvarande och framtida förbrukning ser ut.
Kontakta oss