Sun4Energy logga

Hur mycket ger solceller per m2?

14 juli, 2024

Att förstå hur mycket el solceller kan producera per kvadratmeter är avgörande för att du ska kunna planera din solcellsinstallation på bästa sätt. I denna guide går vi igenom de faktorer som påverkar solcellernas elproduktion per kvadratmeter, samt hur du kan optimera din solcellsanläggning för att få ut maximalt med energi.

Faktorer som påverkar elproduktionen per m2

Solcellernas verkningsgrad

Verkningsgraden, eller effektiviteten, hos solceller är en nyckelfaktor som påverkar hur mycket energi de kan producera per kvadratmeter. Högre verkningsgrad innebär att solcellen kan omvandla mer av det infallande solljuset till elektricitet. Moderna solceller har en verkningsgrad på mellan 15 % och 22 %.

Solinstrålning och geografisk plats

Mängden solenergi som når marken varierar beroende på var i Sverige du befinner dig. I södra Sverige är solinstrålningen högre, vilket leder till högre elproduktion per kvadratmeter jämfört med norra Sverige

Takets lutning och orientering

Takets lutning och riktning påverkar också hur mycket energi solcellerna kan producera. Ett tak som är orienterat mot söder och har en lutning på 30-45 grader ger bäst förutsättningar för maximal elproduktion per kvadratmeter.

Skuggning och hinder

Skuggning från träd, byggnader eller andra hinder kan minska elproduktionen avsevärt. Även en liten skugga på en del av panelen kan påverka hela systemets prestanda, vilket resulterar i lägre energiutbyte per kvadratmeter.

Genomsnittlig elproduktion per m2 i Sverige

I genomsnitt kan solceller i Sverige producera mellan 100 och 170 kWh per kvadratmeter och år, beroende på faktorer som geografisk plats, panelernas verkningsgrad och installationsförhållanden. Det innebär att en villa med 20 m² solceller kan generera mellan 2 000 och 3 400 kWh årligen.

Optimera elproduktionen per m2

Välj solceller med hög verkningsgrad

Genom att investera i solceller med hög verkningsgrad kan du öka elproduktionen per kvadratmeter, vilket är särskilt viktigt om du har begränsad takyta.

Se över takets lutning och använd ställningar

Om ditt tak inte har optimal lutning kan du överväga att installera justerbara ställningar som vinklar solcellerna för att maximera solinstrålningen.

Minimera skuggning

Se över omgivningen runt din fastighet och försök att minimera skuggning på solpanelerna. Detta kan innebära att beskära träd eller undvika att installera solceller på skuggade delar av taket.

Långsiktig avkastning och värde per m2

Ekonomiska fördelar

Att förstå hur mycket el dina solceller kan producera per kvadratmeter hjälper dig att räkna ut den potentiella besparingen på din elräkning. Ju mer energi dina solceller producerar, desto snabbare återbetalar sig investeringen.

Öka värdet på din fastighet

Solceller kan öka värdet på din fastighet. Potentiella köpare ser det som en fördel att fastigheten redan har en källa till förnybar energi, vilket kan göra din bostad mer attraktiv på marknaden.

Underhåll och prestanda över tid

Håll koll på prestandan

Övervaka solcellernas prestanda regelbundet för att säkerställa att de producerar den mängd el som förväntas per kvadratmeter. Eventuella problem bör åtgärdas snabbt för att undvika minskad produktion.

Långsiktig underhållsplan

Planera för regelbundet underhåll, inklusive rengöring av solcellerna och inspektion av installationen, för att bibehålla optimal elproduktion per kvadratmeter över tid.

Få fri rådgivning och offert

Genom att förstå hur mycket energi dina solceller kan producera per kvadratmeter kan du optimera din installation och maximera din investering. Kontakta oss för att få en skräddarsydd offert baserad på din takyta och energibehov. Vi hjälper dig att hitta den bästa lösningen för att göra din fastighet mer energieffektiv och hållbar.

Läs mer om solceller till din villa här.

Läs mer

Fri rådgivning och offert

Kontakta oss så tar vi fram en komplett offert och lösning, helt utan kostnad. Lösningen är anpassad efter ditt hus och dina behov. Vi utgår från hur mycket solenergi ditt tak kan producera och hur både din nuvarande och framtida förbrukning ser ut.

Kontakta oss
Jag är intresserad av

Var vänlig och välj ett alternativ du vill ha fri offert för.

Var vänlig och fyll i ditt namn.

Var vänlig och fyll i ditt mobilnummer.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig och fyll i din adress.

Var vänlig och fyll i ditt postnummer.

Var vänlig och fyll i din ort.

Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.