Sun4Energy logga

Kan pollen påverka solceller?

20 mars, 2024

Vårens återkomst innebär inte bara fågelkvitter, fler soltimmar och lyckokänslor. Det betyder även att pollensäsongen är tillbaka! I den här artikeln går vi igenom hur pollen påverkar dina solceller och hur du blir av med den.

Pollen sprids med hjälp av vinden, vilket gör att allt som befinner sig i närheten av träd eller buskar ofta blir täckt av ett gult lager pollen om våren, så även solceller. När pollensäsongen inträffar beror till stor del på var i landet du bor, men den är i regel som intensivast under april–juli.

Hur påverkar pollen solceller?

När dina solpaneler täcks av pollen kan lagret av frömjöl göra det svårare för solens strålar att tränga igenom och nå solcellerna i panelerna. Det gör att de absorberar mindre solljus och producerar mindre el. Det finns alltså en risk att du får ut en lägre effekt än vanligt om dina solceller är täckta av pollen. 

Detta gäller däremot vid så stora mängder pollen som det sällan blir i Sverige. Det är i regel inget problem att ha lite pollen på solpanelerna. 

Hur får jag bort pollen från mina solceller? 

I de allra flesta fall behöver du inte tvätta dem alls. Oftast räcker regnvattnet gott och väl för att hålla rent solcellerna på ett skonsamt sätt. Vi rekommenderar därför i första hand att du låter naturen ha sin gång.

Under riktigt torra perioder eller om dina solceller har blivit väldigt smutsiga kan du däremot behöva rengöra dem mekaniskt. Då kan du antingen välja att anlita ett företag som utför arbetet eller rengöra dem själv på ett skonsamt och säkert sett. 

Om du väljer att rengöra dina solceller själv är det mycket viktigt att du följer instruktionerna du fick vid installationen och är försiktig så att du inte råkar skada solpanelerna eller dig själv:

  • Undvik att vistas på taket, eftersom det alltid finns en fallrisk. Tvätta därför dina solceller från marknivå med hjälp av en vattenslang.
  • Kalkhalterna i ditt vanliga kranvatten kan leda till kalkavlagringar på dina solceller. Det innebär att även om du blir av med frömjölet kan du ändå få en minskad effekt på grund av kalkavlagringar. Använd istället ultrarent vatten.
  • Om du mot förmodan skulle behöva vara i närheten av solpanelerna, akta så att du inte råkar bränna dig. En solig dag blir panelerna väldigt varma. 


Har du fler frågor gällande pollen eller rengöring av dina solceller? Tveka inte på att höra av dig till oss, så hjälper vi dig!

Läs mer

Fri rådgivning och offert

Kontakta oss så tar vi fram en komplett offert och lösning, helt utan kostnad. Lösningen är anpassad efter ditt hus och dina behov. Vi utgår från hur mycket solenergi ditt tak kan producera och hur både din nuvarande och framtida förbrukning ser ut.

Kontakta oss
Jag är intresserad av

Var vänlig och välj ett alternativ du vill ha fri offert för.

Var vänlig och fyll i ditt namn.

Var vänlig och fyll i ditt mobilnummer.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig och fyll i din adress.

Var vänlig och fyll i ditt postnummer.

Var vänlig och fyll i din ort.

Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.