Sun4Energy logga

Så mycket ökar solceller värdet på din bostad

2 april, 2024

Solceller är en lönsam investering som sänker dina driftskostnader under tiden du bor i huset, redan från dag ett. När det väl har blivit dags att sälja kan du dessutom räkna med en rejäl värdeökning!

Att solceller till villan är attraktivt på bostadsmarknaden är kanske inget nytt under solen. Men faktum är att de höjer värdet på din bostad mer än vad man tidigare trott. I en analys från januari 2024 fastslår bostadssajten Booli att en villa med solceller säljs för i snitt 250 000 kr mer än ett hus utan solceller.

Nästan dubbelt så hög värdeökning som investering

Booli har analyserat solcellernas effekt på bostadsmarknaden sedan 2018. I årets resultat står det klart att den genomsnittliga kostnaden för solceller till villan ligger på 137 000 kr, efter att den gröna skattereduktionen på 20% har dragits.

Det innebär att värdeökningen du får av att installera solceller nästan är dubbelt så hög som kostnaden för investeringen. I snitt skulle du alltså kunna räkna hem en vinst på drygt 115 000 kr vid försäljningen av din bostad.

Sänker dina driftskostnader

Det är självklart inte bara när du flyttar därifrån som du får glädje av de ekonomiska fördelarna med att skaffa solceller. Medan du bor i huset använder du din egenproducerade el som du varken behöver betala skatt eller moms för, vilket sänker dina elkostnader. Din överskottsel kan du dessutom sälja vidare till ditt elbolag och på så sätt tjäna pengar.

Vad är det med solceller som lockar köpare?

En prisökning på i snitt 250 000 kr tyder på att det finns en stark attraktionskraft i solceller för husköpare idag. Det beror främst på tre olika anledningar:

Bekvämlighet
Kanske har köparen redan funderat på att investera i solceller i framtiden. Att då hitta ett hus där anläggningen redan är i drift väger tungt för många köpare.

Sänkta elkostnader
De senaste årens höga elpriser och osäkra elmarknad har fått fler att få upp ögonen för fördelarna med egenproducerad el.

Ökat hållbarhetsfokus 
Dagens samhälle genomsyras av ett ökat hållbarhetsfokus. Då blir det naturligt så att fler personer funderar på vad de kan göra för att dra sitt strå till stacken.

Är du också intresserad av att skaffa solceller? Här kan du läsa mer om hur det går till!

Läs mer

Fri rådgivning och offert

Kontakta oss så tar vi fram en komplett offert och lösning, helt utan kostnad. Lösningen är anpassad efter ditt hus och dina behov. Vi utgår från hur mycket solenergi ditt tak kan producera och hur både din nuvarande och framtida förbrukning ser ut.

Kontakta oss
Jag är intresserad av

Var vänlig och välj ett alternativ du vill ha fri offert för.

Var vänlig och fyll i ditt namn.

Var vänlig och fyll i ditt mobilnummer.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig och fyll i din adress.

Var vänlig och fyll i ditt postnummer.

Var vänlig och fyll i din ort.

Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.