Vad innebär grön teknik? - Sun4Energy
Sun4Energy logga

Vad innebär grön teknik?

29 mars 2024

Vid installation av solceller, batterilagring eller elbilsladdare kan du som privatperson få upp till 50 000 kr i skattereduktion per år. Här går vi igenom allt du behöver veta om skattereduktionen för grön teknik!

Vad är grön teknik?

Sedan 1 januari 2021 har du som installerar solcellsanläggning, batterilagring eller elbilsladdare rätt till en skattereduktion på upp till 50 000 kr per år för kostnaden för arbete och material.

Skattereduktionen för grön teknik ersatte det statliga bidrag som privatpersoner tidigare kunde ansöka om vid gröna installationer. Då var det du som kund som sökte bidraget, men numera är det installationsföretaget som drar av skattereduktionen direkt på din faktura. Företaget begär sedan utbetalning av Skatteverket – du behöver alltså inte göra någonting!

Hur mycket avdrag kan jag få med grön teknik? 

Kostnaden för arbete och material beräknas enligt Skatteverket till 97% av totalpriset för installationen. Resterande 3% består till exempel av resekostnader för installatörerna och räknas inte in. De betalar du som vanligt. 

Med avdraget kan du dra av upp till 20% för solcellsinstallation och upp till 50% för installation av batterilagring och elbilsladdare. Vid en solcellsinstallation kan du alltså få tillbaka upp till 20% av 97% av kostnaden – vid installation av elbilsladdare upp till 50%. 

Låter det krångligt? Vi sköter detta automatiskt vid installationen, så du behöver inte oroa dig!

Vad krävs för att få ta del av avdraget?

För att kunna ta del av skattereduktionen för grön teknik i samband med din installation finns det ett antal krav som du måste uppfylla:

  • Du behöver vara minst 18 år eller fylla 18 år innan året är slut 
  • Du äger bostaden och är skriven där
  • Du betalar för arbetet
  • Du ska vara bosatt i Sverige och betala skatt här

Även andra skatteavdrag som du har gjort under året, till exempel rot- och rutavdrag, kan påverka din möjlighet att ta del av det gröna teknikbidraget.

Nya regler från 1 januari 2024

Som privatperson kan du låna ut dina batterier till elnätet för att göra det stabilare. Det kallas för stödtjänster. Som tack för att du är med och stöttar Svenska Kraftnät får du en månatlig ersättning. Ju högre kapacitet och effekt, desto högre ersättning får du. 2022 var den årliga ersättningen för ett batteri på 20 kWh cirka 35 000 kr.

Detta gjorde att lönsamheten i att skaffa solceller med batterilarging blev kraftigt förbättrad och fler än någonsin valde att investera i solceller. 

I början av 2024 släppte Skatteverket däremot ett förtydligande gällande skattereduktionen för batterilagring. Nu medges avdraget endast om batteriet används för att möjliggöra lagring av egenproducerad solenergi, inte för stödtjänster.

De som redan har investerat i batterilagring och tagit del av skattereduktionen behöver inte oroa sig – de får behålla sina stöd. Däremot får de som installerar batterilagring under 2024 och framåt med syftet att ta emot ersättning av Svenska Kraftnät inte ta del av bidraget.

Vill du veta mer? Besök Skatteverkets webbplats!

Läs mer

Fri rådgivning och offert

Kontakta oss så tar vi fram en komplett offert och lösning, helt utan kostnad. Lösningen är anpassad efter ditt hus och dina behov. Vi utgår från hur mycket solenergi ditt tak kan producera och hur både din nuvarande och framtida förbrukning ser ut.

Kontakta oss
Jag är intresserad av

Var vänlig och välj ett alternativ du vill ha fri offert för.

Var vänlig och fyll i ditt namn.

Var vänlig och fyll i ditt mobilnummer.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig och fyll i din adress.

Var vänlig och fyll i ditt postnummer.

Var vänlig och fyll i din ort.