Sun4Energy logga

Är solceller lönsamt?

12 april, 2024

De senaste åren har intresset för solcellsinstallationer ökat explosionsartat i Sverige. Detta beror på en rad olika faktorer, men framför allt har det blivit mer lönsamt, vilket lockar allt fler att investera i solceller. Här går vi igenom allt du behöver veta om solceller och lönsamhet.

Vad kostar solceller?

När man pratar om lönsamhet är det naturligt att samtidigt prata om investeringskostnaden. Vad en solcellsinstallation kostar beror på hur stor anläggning du har behov av och planerar att installera. Men när installationen väl är klar betalar du inget för att använda solens energi, vilket minimerar dina elkostnader redan från dag ett.

Idag finns det flera olika sätt att finansiera en solcellslösning. Du kan antingen betala direkt, ta hjälp av ett privatlån, eller leasa dina solceller.

Vad är återbetalningstiden för solceller?

Tack vare att kvaliteten och effektiviteten i panelerna hela tiden ökar är återbetalningstiden för solceller till en genomsnittlig villa idag mellan 7–9 år. De senaste årens höga elpriser gör dessutom att återbetalningstiden kan kortas ned ytterligare.

Solpaneler har en förväntad livstid på minst 20 år, vilket gör att du även efter återbetalningstiden har många lönsamma år kvar. Då är din elproduktion helt kostnadsfri!

Tjäna pengar på solceller

Du tjänar pengar på två olika sätt med hjälp av din solcellsanläggning. Dels minskar du dina elkostnader genom att producera och använda din egen el. När du använder din egenproducerade el betalar du varken moms eller skatt på elen, vilket gör det till det mest lönsamma alternativet. 

Dessutom tjänar du pengar genom att sälja vidare el till ditt elbolag. Elen du inte använder själv går automatiskt ut på elnätet via elmätaren. Om du har en smartmeter kan du se din elförsäljning och förbrukning direkt i mobilen, eftersom växelriktaren är uppkopplad till internet. 

Höjer värdet på din bostad

Förutom att du sänker dina elkostnader och tjänar pengar på att sälja vidare din egenproducerade el höjer du även värdet på din bostad rejält genom att installera en solcellsanläggning. Det ses som en väldigt attraktiv investering och uppskattas av köparna på bostadsmarknaden, vilket kan vara skönt att veta ifall din livssituation skulle förändras. 

Läs mer om hur mycket solceller i snitt höjer värdet på din bostad.

Läs mer

Fri rådgivning och offert

Kontakta oss så tar vi fram en komplett offert och lösning, helt utan kostnad. Lösningen är anpassad efter ditt hus och dina behov. Vi utgår från hur mycket solenergi ditt tak kan producera och hur både din nuvarande och framtida förbrukning ser ut.

Kontakta oss
Jag är intresserad av

Var vänlig och välj ett alternativ du vill ha fri offert för.

Var vänlig och fyll i ditt namn.

Var vänlig och fyll i ditt mobilnummer.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig och fyll i din adress.

Var vänlig och fyll i ditt postnummer.

Var vänlig och fyll i din ort.

Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.