Är du intresserad av att skaffa en solcellsanläggning till villan, men inte helt säker på hur solceller fungerar på vintern? Då har du hittat rätt! I den här artikeln går vi nämligen igenom allt du behöver veta om hur solceller och deras produktion påverkas av vinter, mörker, kyla och snö.
Hur fungerar solceller på vintern?
Solceller fungerar på exakt samma sätt på vintern som på sommaren. När solens strålar träffar solcellerna uppstår elektrisk spänning och det bildas ström i form av likström. Växelriktaren omvandlar likström till växelström och skickar den till husets elcentral, så att du kan använda den till att driva ditt hushåll.
Läs mer om hur solceller fungerar här.
Hur mycket el producerar solceller på vintern?
Solceller producerar som mest el under våren och sommaren, men det förekommer fortfarande viss produktion på vintern. En solcellsanläggning på 10 kW producerar allt mellan 80 och 225 kWh per månad under vintermånaderna. I genomsnitt står vintermånaderna (december, januari och februari) för totalt 5–10% av den årliga elproduktionen.
Under sommaren har du förmodligen producerat mer el än vad du gör av med och tjänat pengar på att sälja din överskottsel. När solcellerna sedan inte producerar lika mycket energi kan du med fördel använda de intäkterna till att finansiera den el du behöver köpa in.
Här kan du läsa mer om hur mycket el solceller producerar per år.
Hur påverkas solceller av kyla?
Solcellernas effektivitet påverkas inte negativt av kyla och låga temperaturer. Den ideala temperaturen för solceller är faktiskt 5 minusgrader. De är mindre effektiva i höga temperaturer (över 25 grader) än vad de är i låga. Alla våra solceller är anpassade efter vårt nordiska klimat, så du behöver alltså inte oroa dig för att de ska skadas när temperaturen går ner.
Hur påverkas solceller av snö?
Solcellerna tar ingen fysisk skada av att vara täckta av snö eller is under vintern. Däremot påverkar all form av skuggning och täckning solcellernas produktion. Vid mycket snö kan inga solstrålar tränga in till solcellerna och de producerar då ingen el.
Om det däremot bara ligger lite pudersnö eller har snöat upp till en centimeter producerar solcellerna fortfarande el, om än med något minskad effekt. Faktum är att markliggande snö reflekterar solens strålar och ökar solcellernas produktion en aning.
Så får du bort snö från solceller
I de allra flesta fall rekommenderar vi att du inte gör något åt snö på solceller. Elproduktionen är oftast så låg under vintern att den ekonomiska fördelen inte överväger risken det innebär för både dig och solcellerna att försöka få bort den. Tack vare panelernas lutning glider snön dessutom oftast ner av sig själv vid töväder.
Om du av någon anledning ändå skulle behöva få bort snö eller is från dina solpaneler är det viktigt att du är försiktig. Ge dig inte upp på taket, då det är lätt att du skadar både dig själv och solcellerna på kuppen. Använd istället en lång skrapa eller liknande redskap med mjuka kanter från marknivå och var försiktig. Om du använder ett verktyg med vassa kanter kan du repa panelerna och om du belastar dem kan de spricka.
Varför minskar solcellernas produktion på vintern?
Förutom att ett tjockt snötäcke kan påverka solcellernas produktion negativt finns det andra orsaker till att solcellernas produktion minskar på vintern.
Vintern innebär kortare dagar
Under vinterhalvåret är dagarna betydligt kortare än vad de är på sommaren, oavsett var i landet du befinner dig, men särskilt i landets norra delar. Att solen inte är uppe mer än ett par timmar om dagen gör såklart att produktionen minskar. Under vintern står solen även lägre på himlen, vilket bidrar till en lägre instrålning.
Vintern bjuder ofta på mulet väder
Visst får vi ett par fina vinterdagar med klarblå himmel varje år, men ärligt talat associerar vi nog både hösten och vintern mer med mulet väder. Panelerna producerar fortfarande energi vid mulet väder, eftersom strålarna tränger in i solcellerna genom indirekt solljus, men i lägre utsträckning.
Få fri rådgivning och offert hos Sun4Energy
Nu när du vet hur solceller fungerar på vintern kanske du vill veta mer om vad solceller kan innebära för dig och ditt hushåll? Då ska du kontakta oss! Vi erbjuder alltid fri rådgivning och fri offert. Vi ritar upp ett individuellt anpassat förslag utifrån dina behov och förutsättningar, helt kostnadsfritt.