Sun4Energy logga

Vad är stödtjänster?

9 april, 2024

Du som har en solcellsanläggning med batterilagring kan välja att stötta elnätet genom att låna ut kapacitet i ditt batteri. Som tack för din insats får du en månatlig ersättning! Här hittar du allt du behöver veta om stödtjänster och hur de kan göra din solcellsinvestering mer lönsam.

Att solceller till villan är attraktivt på bostadsmarknaden är kanske inget nytt under solen. Men faktum är att de höjer värdet på din bostad mer än vad man tidigare trott. I en analys från januari 2024 fastslår bostadssajten Booli att en villa med solceller säljs för i snitt 250 000 kr mer än ett hus utan solceller.

Vad innebär stödtjänster?

Stödtjänster är ett samlingsbegrepp för de funktioner och åtgärder som Svenska kraftnät använder sig av för att stabilisera och hantera störningar i kraftsystemet.

För att elsystemet ska fungera optimalt behöver det hela tiden råda balans mellan mängden el som produceras och mängden el som används i samhället. Frekvensen ska optimalt ligga på 50 Hz, plus minus 0,5 Hz. Om det produceras mer el än vad som används blir frekvensen högre än 50 Hz och om det används mer el än vad som produceras blir frekvensen lägre än 50 Hz. 

Eftersom vi idag har en hög andel icke-planerbara energikällor som vind- och solkraft i systemet är det svårt att styra frekvensen helt. Det gör att behovet av stödtjänster ökar. För trots att det går att förutspå hur förbrukningen kommer att se ut under ett dygn behöver man ibland snabbt justera tillförseln av energi för att stabilisera elnätet. Då kommer solcellsbatterier bra till hands, eftersom de går att styra på sekunden.

Så kan du stötta det svenska elnätet

Som privatperson kan du numera välja att låna ut kapacitet i dina batterier för att stötta elnätet. Batteriet som du har kopplat till dina solceller blir då en del av en större aggregerad battericell som hjälper till att jämna ut belastningen på elnätet. Allt sker automatiskt, så du behöver inte göra något själv.

Beroende på vilken batterityp du väljer att skaffa kan det fortfarande finnas kapacitet kvar för dig att nyttja till ditt hushållsbehov.

Är stödtjänster lönsamt?

Som tack för att du lånar ut kapacitet i dina batterier får du en månatlig ersättning. Ju högre kapacitet och effekt du har, desto högre ersättning får du. 2022 var den årliga ersättningen för ett batteri på 20 kWh cirka 35 000 kr. 

Eftersom ersättningen för stödtjänster betalas ut år efter år tjänar du däremot snabbt in kostnaden för ditt batteri. Utöver det får du även ersättning för överskottselen som du säljer vidare till ditt elbolag.

Så går du till väga för att börja med stödtjänster

Har du redan en solcellsanläggning, men inget batteri? Inga problem! Det går utmärkt att skaffa ett batteri i efterhand. På Sun4Energy arbetar vi främst med leverantörerna Pixii och Growatt.

Ett AC-batteri från Pixii Home funkar med alla växelriktare, så oavsett hur din solcellsanläggning är uppbyggd kan du använda ett batteri från Pixii direkt. För ett DC-batteri från Growatt krävs en växelriktare som är förberedd för batterilagring. Vi hjälper dig gärna med installationen om din anläggning saknar en sådan i dagsläget!

Läs mer

Fri rådgivning och offert

Kontakta oss så tar vi fram en komplett offert och lösning, helt utan kostnad. Lösningen är anpassad efter ditt hus och dina behov. Vi utgår från hur mycket solenergi ditt tak kan producera och hur både din nuvarande och framtida förbrukning ser ut.

Kontakta oss
Jag är intresserad av

Var vänlig och välj ett alternativ du vill ha fri offert för.

Var vänlig och fyll i ditt namn.

Var vänlig och fyll i ditt mobilnummer.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig och fyll i din adress.

Var vänlig och fyll i ditt postnummer.

Var vänlig och fyll i din ort.

Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.