Sun4Energy logga

Fyra fördelar med batterilagring

16 maj, 2024

När du skaffar batterier till din solcellsanläggning kan du använda dig av din egenproducerade el även efter att solen har gått ner. Här går vi igenom fyra stora fördelar med att skaffa batterilagring.

1. Du kan lagra din solel

När solen lyser på dina solpaneler laddas dina batterier upp. I takt med att dagsljuset sedan försvinner och solcellerna slutar generera el kan du därför fortsätta använda din egenproducerade el, eftersom du har lagrat den i dina batterier. 

El är generellt som dyrast på kvällen och tidigt på morgonen. Det är tidpunkter då det under stora delar av året är mörkt ute och solcellerna inte kan producera någon el. Med batterilagring slipper du däremot det bekymret och kan nyttja din egen el under hela dygnet, vilket är ekonomiskt bättre för dig.

2. Du minskar dina elkostnader

När ditt hushåll använder mycket el vid ett och samma tillfälle förekommer en så kallad effekttopp. Ju fler elektriska apparater du använder samtidigt, desto högre blir effekttoppen.

Idag går allt fler svenska nätägare över till så kallade effektabonnemang. Med ett effektabonnemang mäts hushållets högsta effekttopp vid en bestämd tidpunkt, vilket sedan avgör vilket pris du kommer att få betala för elen den månaden. Ju högre effekttopp, desto dyrare elpris får du betala.

Med ett batteri kan du välja att använda din egen el vid dessa tillfällen för att istället kapa dina effekttoppar, vilket gör din elräkning lägre!

3. Du blir mer självförsörjande

De senaste årens höga elpriser och oroliga omvärldsläge har fått allt fler att bli intresserade av självförsörjning av el. Med batterilagring kan du använda din egenproducerade solel under en större del av dygnet än om du har en solcellsanläggning utan batteri.

När du inte längre är lika beroende av att köpa in el för att täcka ditt hushållsbehov blir du mer självförsörjande och samtidigt mindre påverkad av eventuella elprishöjningar.

4. Du kan få upp till 50 000 kr i skattereduktion

Vid installation av solceller, batterilagring och elbilsladdare har du som privatperson rätt till skattereduktionen grön teknik. När du installerar batterilagring täcks 50% av kostnaden för arbete och material, upp till ett värde av 50 000 kr per person och år. Vi drar av kostnaden direkt på din faktura.

Grön teknik erbjuds för dig som installerar ett eller flera batterier till din solcellsanläggning med syftet att använda kapaciteten för ditt hushållsbehov. Om du vill använda ditt batteri till att stötta elnätet genom så kallade stödtjänster kan du inte ta del av skattereduktionen. Vid stödtjänster får du däremot en månatlig ersättning istället, som också är väldigt ekonomiskt fördelaktig. Läs mer om hur stödtjänster fungerar här.

Läs mer

Fri rådgivning och offert

Kontakta oss så tar vi fram en komplett offert och lösning, helt utan kostnad. Lösningen är anpassad efter ditt hus och dina behov. Vi utgår från hur mycket solenergi ditt tak kan producera och hur både din nuvarande och framtida förbrukning ser ut.

Kontakta oss
Jag är intresserad av

Var vänlig och välj ett alternativ du vill ha fri offert för.

Var vänlig och fyll i ditt namn.

Var vänlig och fyll i ditt mobilnummer.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig och fyll i din adress.

Var vänlig och fyll i ditt postnummer.

Var vänlig och fyll i din ort.

Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.